fredag 25 november 2016

Didgeridoo Bike

   Som ni vet sedan ett år tillbaka kompletterar vi utrustning till våran äventyr men vi har inte gjord någon post om detta. Undrar ni varför? Därför att tillsammans med massa prylar vill vi presentera det som är viktigast-alltså cyklar. Alla tecken på himmelen och jorden visar att den stora dagen när jag ska hämta min fatbike från Velove kommer snart. Innan detta sker kan jag varmt rekommendera att titta på en kort film som visar custom målning av ram enligt min projekt. Detta kommer att göra min cykel unik och personlig.

onsdag 16 november 2016

Vi har logo!

   Idag blir det en kort post, vi vill bara visa upp för er vår ny logo. Den är designad speciellt för oss, och är samtidigt en bidrag till vår resa från Agnieszka Gajewska, som är ägare till Rybniks Konstbyrå e-graficy.pl. Vi tackar henne hjärtlig för det. Här kan ni se logo:


Snygg eller hur?

tisdag 8 november 2016

Vätternrundan 2017

   Som avslutning till våra långa förberedelse inför Canning Stock Route bestämde vi oss att cykla igen 300 km runt Vättern. Vi båda har redan gjord det under senaste år på "vanliga cyklar". Före några veckor sedan gjorde vi alltså föranmälan och igår åtta sekunder efter kl. 19 Piotr bekräftade våran beredskap att göra det genom slutanmälan (gäller först till kvar) och som tur fick vi platser.

   Vi ska delta i femtioandra Vätternrundan som kommer att vara 16-17 juni 2017 för att kolla hur är det med våran styrka, uthållighet men också för att marknadsföra hela äventyr. Därför planerar vi att genomföra sträckan på våra fatbikes, precis samma maskiner som vi ska ta med oss 2 månader senare till Australien. Det kommer inte att vara lätt men förmodligen kommer vi att vara de första och enda galningar som ska cykla de 30 mil på cyklar som hör inte till den här tävlingen egentligen. Förhoppning är  att genom detta marknadsför vi våran projekt bredare och som föjld ökar intresse hos media . Vi får väl se...

http://vatternrundan.se/

torsdag 8 september 2016

Bara fatbike räcker inte...

   Trots att cyklar som vi ska använda på CSR tillhör de bästa i  världen som gäller kvalitet samt  hållbarhet och trots att mängden av bagage vi ska begränsa till minimum så finns det ändå inte en chans att vi får med oss allt bara på fatbikes. Jag menar framförallt vatten som vi måste transportera i stora mängder med oss på grund av avståndet mellan brunar som innehåller vatten räknas ofta i hundratals kilometer. Som gäller mat så kan vi ta med oss allt vi behöver men det är på grund av det blir pulverkonsistens. Men än så länge finns det ingen som har uppfunnit  pulvervatten. Därför ska vi ha 4 10L säckar var och deras innehåll räknar vi att ska räcka till ca. 3-4 dagar. Vi ska fylla på de när vi bara ska ha tillfälle för det. Tyvärr deras vikt tillsammans med annan utrustning, själva cykel och oss själva kommer gör att det blir omöjligt att cykla i svårt terräng. Cyklar skulle sjunka i sanden och även otroligt breda däck skulle inte kunna hjälpa.

   Därför till vattentransport kommer vi att använda beprövad patent alltså den enda i världen enhjuliga släpvagn av märke Extrawheel som kommer ha helt ny konstruktion anpassad individuellt för våra fatbikes. Vi kommer att våra alltså de första brukare och testpiloter för de speciellt designade från A till Z släpvagnar till just de allt mer och mer populära "tjockisar".

http://www.extrawheel.com/sv/4/

   Som själva namnet säger så släpvagnar som ska utrusta oss våran sponsor med har 2 funktioner:

1. Transportera bagage (vatten i våran fall).
2. Att vara en donator för cykeldelar, varje släpvagn från Extrawheel är alltså gjord på en hjul som är exakt kopia på hjulet som vi ska ha på vara cyklar.

Jag behöver inte skriva hur viktig det är i sånt svårt och krävande terräng där kan hända med hjul vad som helst och till närmaste cykelverkstad är flera tusen kilometer? Därför just här vill vi TACKA HJÄRTLIG till företag Extrawheel som också har blivit nästa partner till våran expedition genom att de har gett oss 2 helt fantastiska släpvagnar som kommer göra att vi ska känna oss mycket tryggare där lång ifrån civilisation. Vi rekommenderar att kika in under fliken 'Sponsorer' där ni kan hitta information om Extrawheel men också kan ni göra det genom att besöka deras hemsida.

onsdag 7 september 2016

Förberedelser är i full fart.

   Många av er frågar mig: "Hur går det för er?". Svaret är: "Det går bra men det skulle kunna vara bättre". Jag ska skriva nedanför vad jag menar med det.

   Vi har påbörjat träning eftersom precis om ett år är vi mitt i öknen och kämpar mot sand och vara svagheter. Vi vaknar tidigt och tränar under konstiga för vanliga människor tider. Anledningen är att vi vill inte att genom våran träning missar vi att umgås med vara kära barn och hustrun men också för att ställa om biologiska klockor och vänja kroppen till ansträngning tidig på morgonen eftersom pga höga temperaturer mitt på dagen så ska vi cykla större delen av CSR just på morgonen.

   Vi tränar inte bara på cykel men också muskelgrupper som kommer blir utsatta för långvariga belastningar under cyklingen. Vi är inte typer av personer som tar selfie under träning eller uppdaterar status genom att skriva hur mycket vi lyfter eller hur snabb vi cyklar och därför kanske många funderar hur går det för oss. Det går bra alltså, vi tappar onödiga kg och muskelkonturer börja synas bättre liksom blodkärl med, hoppas bara att det är inte åderbråck ;)

Pappaledighet dagar är inte lediga från träning

   Det skulle kunna vara bättre...

  Vi fortfarande letar efter företag och privatpersoner som skulle vilja hjälpa oss med expedition och jag vill fråga er om stöd en gång till. Läs gärna mer om det i en av de senaste inlägg på startsidan och kolla gärna under fliken 'Sponsorer' och 'Tack' vem har redan hjälpt oss.

   Snart kommer fler detaljer som gäller expedition...

   Ha det gott!

tisdag 28 juni 2016

Testade monster-cykel

   Hade möjlighet igår att testa fatbike och kolla med velove.pl vilken ram som ska passa mig bäst. Väldig trevligt och professionellt bemötande från Kacper och härlig känsla att testa den här monster i sand, lera och vatten. Går inte att beskriva vad den cykel kan,det går inte att jämföra med mountainbike i alla fall...


   Nu känns det ännu mer realistisk att man ska klara att cykla genom öknen. Fortfarande lettar vi efter sponsorer och privata personer.

onsdag 22 juni 2016

Överraskning

   Kära läsare!

   Nästa publicering skulle handla egentligen om utrustning som vi har hunnit samla och som vi ville visa och presentera er. Vi skulle bara vänta på en av två cyklar som skulle vara levererat (men vi väntar fortfarande på den cykel). Det har hänt så att flera gånger har vi varit positiv överaskade som gäller respons från eran sida och vi bestämde oss att göra något åt det. Men vi tar en sak i taget...

   Som ni vet har vi vänd oss till hundratals företag i Sverige och i Polen med förfrågan om sponsring av våran expedition. Respons var ungefär som vi har förväntat oss efter vi har har haft kontakt med andra äventyrare. Det har inte blivit något jätte stort "Wow upplevelse" men några företag har visad intresse och de hjälper oss faktiskt avsevärt. Vilken positiv överraskning det var när privata personer började fråga oss hur de kan hjälpa till utan att de har förväntat sig något istället för det. Vi visste inte från början hur vi skulle hantera det men till slut har vi bästemt oss att svara på den responsen som kommer säkert från eran hjärta eftersom varje även minsta hjälp gör att vi kommer närmare våran mål dvs. gemensam äventyr.

   Vi vill inte att eran hjälp ska vara helt anonym och att ni inte skulle få något tillbaka från oss istället. Därför har vi bestämt oss att vi kan tacka på något sätt och vi har kommit på det att: om ni skickar 100,00 SEK (eller 40,00 PLN / 10,00 EUR) eller mer så kan ni välja bland en av 3 gåvor*:

1. Vykort från Australien.
2. Äkta souvenir från CSR (sten eller saltkristal).
3. En foto som ni väljer själva bland många som vi ska ta under äventyr. Vi skickar den i bra kvalitet på papper och skriver på den att vi tackar och också signerar den.

Utöver det varje person som ska hjälpa oss (oavsett vilken belopp det handlar om) ska vi tacka genom att skriva namnet under fliken 'Tack' på våran blogg självklart om den personen önskar det.

   Eftersom vi använder våra privatkonto ber vi er att skriva i samband med betalning under "övrigt/meddelande" kort information enligt mallen nedan för att vi ska inte glömma vem vi ska tacka för:

CSR. Typ av souvenir (vykort, photo eller souvenir). JA (om ni tillåter att vi tackar er under fliken 'Tack' eller NEJ om ni vill vara anonyma) samt namn. Email adress och postadress.

Tex:

CSR. Sten. JA. Sven Svensson. sven.svensson@hotmail.com. Storgatan 14, 331-81 Stockholm

eller

CSR. Vykort. NEJ. Sven Svensson. sven.svensson@hotmail.com. Storgatan 14, 331-81 Stockholm

   Till sist så anger jag kontouppigfter som gäller betalningar. Ni kan hitta de senare också under fliken 'Om oss'.

Betalningar från Polen:
PLN: 28 1140 2004 0000 3302 7529 1726

Betalningar från Sverige:
Konto: 4215 18 48 473
SWISH: +46709746199

Betalningar från resten av världen:
EUR: PL95 1140 2004 0000 3712 0317 9132
PayPal: paypal.me/Mahawatar 
 
Vi tackar för varje krona!

 * Eftersom vi bestämde oss att genom varan cykelresa stödja Berenika Borkowska i hennes kamp mot svar sjukdom  (mer om det här), sa hälften av varje belopp som ni betalar till oss ger vi till rehabilitering och dyra operationer som väntar henne snart.

onsdag 15 juni 2016

Vi säger tack till nästa sponsor!

   Jag har ära att presentera Svennes motor och cykel som ska hjälpa oss med expedition. Läs gärna mer om den lokala företag som är väletablerad i Värnamo och erbjuder produkter och servis av högsta kvalité.

http://svennescykel.se/

fredag 3 juni 2016

Vad ska jag ta på mig?

   Den fråga kommer inte behöva våra cyklar att ställa mer och orsaken är vår nästa sponsor som bidrar till våran expedition. Känd polsk tillverkare av cykelväskor från Bialystok, märke CROSSO bestämde att ge oss 2 kompletta uppsättningar av deras underbara   produkter. Vi är jätte glada av den generöst beslut som de har tagit och vi uppskattar det väldigt mycket. Vi ska använda med stolthet de fantastiska produkter som är  tillverkade i Polen. Deras legendariska kvalitet är bekräftad av de mest framgångsrika polska cykelaväntyrare som använder de produkter under sina resor till mest avlägsna och svåraste sträckor i världen. För att få bekräftelse på det räcker bara att bläddra genom internet...

Alltså vi cyklar med CROSSO!!!

http://crosso.pl/pl/

Vi rekommenderar att kolla kort beskrivning under fliken 'Sponsorer' och att besöka deras hemsida.

söndag 3 april 2016

Jag lyckades!


      Jag (Marcin) har trampad på cykel genom hela CSR! Från Halls Creek till Wiluna. Än så länge gjorde jag det på träningscykel ( motionscykel med möjlighet att programmera in GPS-spår som simulerar motstånd som gäller höjdskillnader på just enskild sträcka) men alltid något! Självklart motsvarar det inte svårigheter som medför cykling på sanden och extra last som man har med sig.
Det var inte solig, inga jobbiga flugor , vasa taggar. Efter träning behövde jag inte sätta ihop tältet eller plocka ved till brasan och äta liten middag. Jag kunde äta hur mycket jag behövde, duscha och lägga sig i min egen säng.Trots det kände jag viss del av kommande ansträngning som väntar oss nästa år.
    Jag beräknar (bortse från alla "bekvämligheter" som man får på köpet när man reser genom öknen i Australien men om man fokuserar bara på fysisk ansträngning) att belastningar som jag har varit med om genom de knappt 1700km motsvarar ca 1/4-1/5 del av detta som väntar oss i verkligheten. Jag resonerar så eftersom tid, genomsnitt hastighet eller förbrända kalorier multiplicerade eller delade gånger 4 ger ca. samma värde som hade Mateusz och Jakub under sina resor. Till exempel min genomsnitt hastighet va 33,3 km/t och om man delar det på 4 så får man 8,4km/t och det är samma hastighet som har cyklister på Canning Stock Route. Min energetisk bilans som var 37000kcal multiplicerat gånger 4 ger 148000.Om vi räknar att 9000kcal motsvarar minus 1kg vikt så får vi -16kg och det är ungefär lika mycket som våra företrädare har minskad sin vikt under cyklingen. Alltså, första steget är gjord...




Jag har cyklat ändå fram till Wiluna!
 


Lite statistik


 


Nästa vecka planerar jag experiment på människa och kommer att berätta om den efteråt.

Vi börjar också komplettera nödvändig utrustning som jag ska presentera och skriva lite mer om i en av nästa inlägg.

Det är alla nyheter från frontlinjen.

lördag 19 mars 2016

Det börjar hända något mer...

   Som de flesta äventyrar kunde inte våran blir verkligheten utan stöd av människor med bra vilja och generösa företag eller institutioner. Därför har vi redan tillfrågat flera företag och fortfarande gör det. Det är tiotal firmer som vi kontaktade angående samarbete eftersom vi vill ta del av deras utbud som gäller utrustning men också minst lika många som inte har någon direkt  relation till frilufts-idrottsindustri men pga deras tidigare engagemang inom idrott och framförallt cykling är de kända för det .Det är både affärer med specialiserad utrustning, kläder ,mat, men också logistiska firmer och försäkringsbolag.
  
    Med ärlig glädje och samtidig rejäl positiv förvåning har vi observerat relativ stor och positiv respons med tanke att vi är amatör er inom den område. Jag kan inte säga att det är massor av erbjudanden men faktisk några stora, seriösa och väletablerade företag har hört av sig till oss och har erbjudit sin stöd.

   Alltså med stor glädje vill jag nämna här nedan de som vi har redan kommit överens om konkreta former av stöd:




 
                                         http://www.skalnik.pl/







http://www.bikeman.pl/




                                                                                                                                                                               
http://lyofood.pl/
För mer information angående våra välgörare är det bara att titta under Sponsorer längst upp i meny. Samtidig varmt rekommenderar att klicka på länkar för att veta mer om de och kanske till och med ta del av deras erbjudande.

fredag 4 mars 2016

Första provcykling



Lördagen 27 februari besökte jag cekelföretag Velove i Warszawa som är en av 2 auktoriserade försäljare för fatbikes Surly som vi ska ha med oss när vi ska cykla genom Canning Stock Route.Efter 3 timmar lång samtal med väldig trevlig och kompetent som gäller cyklar kille vid namnet Kacper måste jag bekräfta att det som de skriver på sin hemsida stämmer överens med verkligheten:

"Velove är mycket mer än cykelaffär. Velove är cykel märke, social nätverk ,logistik, .Vi skapar cyklar, vi gör de från grunden, vi designar ramar, cykelkläder och komponenter. Vi säljer endast beprövade och rejäla produkter"

Inte riktig min storlek men det är SURLY PUGSLEY i alla fall


Min besök hade som mål att fatta beslut som gäller modell, ramstorlek, däck och några andra små detaljer. Jag visste inte att i samband med diskussion om ovannämnda saker kommer jag att få kunskap om förberedelse inför expedition och här menar jag inte bara cykel utrustning men också andra aspekter. Kacper gärna delade med mig sin enorm kunskap och erfarenhet. Jag hoppas att det är många timmar av spännande samtal framför oss och hoppas på att det blir just Velove som ska lägga fram den bästa erbjudande som gäller cyklar och deras individuell anpassning till expedition och samtidig kommer blir en av vara samarbetspartner.